Houdt zelf de regie binnen Het Gouden Hart Harderwijk

20 oktober 2022

Volledig nieuwbouw, comfortabel en huiselijk, dat is Het Gouden Hart Harderwijk. Een moderne zorgvilla met klassieke uitstral-ing waar bewoners prettig leven zoals ze gewend zijn in één van de 26 studio’s of 20 appartementen met de beschikbaarheidvan 24 uurs persoonlijke zorg.

Een klein jaar geleden is mevrouw De Groot (96) in Het Gouden Hart Harderwijk komen wonen. “Mijn man is overleden en ineens sta je helemaal alleen. Alleen wonen beviel me helemaal niet en toen zijn we eropuit gegaan.” Bij Het Gouden Hart Harderwijk zei mijn dochter: ‘Dit is wat je zoekt.’ Mevrouw De Groot kan niet alleen zijn. “Ik moet mensen om me heen hebben. Met de meesten hier kan ik het heel goed vinden. Vooral ’s avonds vind ik het fijn als we met het zorgteam spelletjes doen.”

Zelf beslissen

Bij Het Gouden Hart Harderwijk houden mensen zelf de regie over hun leven. “Ze mogen zelf beslissen wanneer ze uit bed willen, hoe laat ze naar bed gaan, een rustmoment op hun kamer hebben waar ze ook hun bezoek kunnen ontvangen”, vertelt teamleider zorg Nathalie Karsten. “Eigen regie van de bewoner staat op nummer 1. Dat vinden we belangrijk en we proberen daarbij zo veel mogelijk rekening te houden met de wensen van bewoners. Wil iemand geen ijs hebben, dan geven we wat anders en wil iemand geen kwark, dan houden we daar rekening mee. Als je kookt voor 30 mensen is niet iedereen dol op witlof. De één wil het heet, de ander gescheiden, weer een ander wil er sla bij.”

Met of zonder zorg

Bewoners van Het Gouden Hart wonen zelfstandig, maar kunnen wel gebruik maken van 24 uurs zorg. Van lichte tot intensieve zorg, van thuiszorg tot en met WLZ indicatie. Maar ook mensen die (nog) geen zorg nodig hebben zijn welkom. Zelfstandig wonen maar wel van alle gemakken voorzien. Zo kunnen (alleenstaande) ouderen bijvoorbeeld wel gebruik maken van de gezamenlijke woonkamer. “De schoonmaak wordt geregeld, de warme maaltijd wordt klaargemaakt en desgewenst geleverd in hun eigen appartement, de tuin wordt onderhouden. Mensen kunnen hier prettig leven in onze appartementen in het hogere segment”, aldus Nathalie.

Samen een dagje uit

Er worden veel activiteiten georganiseerd in Het Gouden Hart Harderwijk. Nathalie: “samen bakken, of we gaan bloemschikken of een dagje uit, bijvoorbeeld naar de tulpen. Mensen kunnen gaan en staan waar ze willen, al dan niet onder begeleiding. De wandelpaden van buurttuin de Veldkamp zijn onlangs vernieuwd en verhard met kalkzand.” “Het is heel mooi geworden”, vindt mevrouw de Groot. “Als ik naar buiten ga, kan ik met de rollator omhoog en daar is een nieuw bankje om op uit te rusten.”