#ontdekdezorg met onze VIG’er Gerlinde

26 maart 2021

“Als er ooit een zorgvilla in de buurt komt, dan ga ik daar solliciteren”. Juist dat extraatje wat je aan de bewoners kunt geven sprak VIG’er (verzorgende IG) Gerlinde Klatt aan. Een jaar geleden opende Het Gouden Hart Harderwijk. Dus zo gezegd, zo gedaan. 

Hard werken op een relaxte manier

“Ik vind juist dat stukje extra geven zo mooi. Ik heb ruim 10 jaar in de thuiszorg gezeten. Waar we eerst veel mochten doen voor de mensen, werd dit met veranderingen in de regelgeving steeds minder. In de zorgvilla’s van Het Gouden Hart heb je wel de tijd voor de mensen. Je kunt ook gerust een keer met iemand naar buiten gaan om te gaan wandelen. Het is echt wel hard werken hoor, maar wel op een relaxte manier. Hier draait het echt om de bewoners, hoe zij het graag zouden zien.“ 

Blij dat ik deze stap heb genomen

Op 15 jarige leeftijd wilde Gerlinde graag verpleegkunde studeren, maar door ziekte van haar oma ging ze daar toch anders naar kijken. “Mijn oma kreeg in die periode een herseninfarct, waardoor ze 3 maanden in het ziekenhuis heeft gelegen en daarna nog 3 maanden in het verpleeghuis. Ik zag hierdoor ook de andere kant. Mensen zijn vaak oud, en gaan uiteindelijk allemaal dood. Dat wil ik niet, dat vind ik helemaal niet leuk.”   

Gerlinde ging iets anders doen, na een tijdje in de horeca heeft ze uiteindelijk jaren in de productie gewerkt. “Op een banenbeurs kwam ik erachter dat in de zorg altijd wel mensen nodig zijn. Via een uitzendbureau volgde ik een basiscursus van 6 weken om te kijken of dit bij mij paste. Uiteindelijk belande ik in de thuiszorg, waar ik besloot om de opleiding Verzorgende IG te doen.

Je merkt dat leeftijd van grote invloed is op je leven. Je kijkt anders naar dingen. Ik ben heel blij dat ik deze stap toch heb genomen. Ik zit nu gewoon helemaal op mijn plek hier, dit is iets wat bij mij past.“

Veel opa’s en oma’s erbij

Waarom werken in de ouderzorg? “Je kunt echt wat betekenen voor de mensen. Waar ze het zelf niet meer kunnen, help ik ze. Wij kunnen hen het gevoel geven dat zij er toe doen. En wanneer ik een grote glimlach op iemands gezicht kan toveren is dat toch het mooiste wat er is? Het is heel dankbaar werk. En je hebt er heel veel opa’s en oma’s bij!”

Nieuwsgierig hoe het straks zal zijn

Al sinds de oprichting van Het Gouden Hart Harderwijk heeft corona een grote invloed gehad op het werk van Gerlinde. “Dat is wel gek, want sinds ik hier werk hebben we alleen nog maar met mondkapjes gewerkt. Het idee van hoe het bij Het Gouden Hart hoort te zijn kennen wij na een jaar nog steeds niet. Niet zomaar iedereen kan in en uit lopen, minder gezelligheid in de woonkamer. Dat is wel een gemis hier. Ik ben dan ook heel nieuwsgierig hoe het straks, wanneer dit allemaal voorbij is, zal zijn.”