Marieke Buijs gastvrouw

Samenwerking in Het Gouden Hart Leiden

16 september 2022

Leven in een sfeervolle, veilige en vertrouwde omgeving dat willen wij allemaal. Het Gouden Hart Leiden maakt dit mogelijk voor mensen die kwetsbaar ouder worden, zowel somatisch als psychogeriatrisch. De bewoners leiden hun eigen leven én krijgen alle zorg en aandacht die zij nodig hebben. 

Het gekwalificeerde team staat 24/7 voor de bewoners klaar. De medewerkers zijn goed opgeleid en hebben passie voor hun vak: het zijn mensen met een gouden hart. Zij bejegenen bewoners met liefde en respect en zorgen voor sfeer en veiligheid. Ook bieden zij praktische ondersteuning, zodat iedere bewoner kan doen wat hij/zij prettig en waardevol vindt. Precies zoals de bewoner dat gewend is. Hieronder het verhaal van Joke van Beelen, locatiemanager, Rineke van Zwieten, teamleider zorg en Marieke Buijs, gastvrouw bij Het Gouden Hart Leiden.

De combinatie van zorg en ondernemerschap

Joke van Beelen is de locatiemanager van Het Gouden Hart Leiden. Joke vertelt: “Ik vind het belangrijk om een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de sfeer in de locatie. Ik wil graag iets betekenen via mijn werk voor mensen. Ik hou ervan om dingen te ‘regelen’, zo komt er nu 1x per maand een viskar bij onze locatie langs voor kibbeling en patat voor de bewoners. Ik hou van de combinatie van zorg en ondernemerschap.”

“Ik werkte eerst in het ziekenhuis en kwam eigenlijk door toeval in de ouderenzorg terecht. En dat bleek een hele goede match voor mij, en ik ben er nooit meer weggegaan. Ik heb duidelijk een klik met ouderen. Dit werk geeft mij veel voldoening en dankbaarheid. Natuurlijk is niet alles leuk want het gaat het niet altijd zoals je het zelf zou willen. Hier leer je dan heel veel van” aldus Joke.

Samenwerken is heel belangrijk

Rineke van Zwieten en Joke van Beelen

Rineke van Zwieten is de teamleider zorg en werkt bijna twee jaar bij Het Gouden Hart Leiden.

Rineke vertelt: “Ik sta voor mijn team, en zal er alles aan doen zodat zij goed kunnen presteren. Ik  vind dan ook dat ik zelf het goede voorbeeld moet geven. Teamwork is de sleutel naar succes, het is geven en nemen.”

Teamwork beperkt zich wat Rineke betreft niet alleen tot het team in Leiden. Tussen de locaties Den Haag en Leiden van Het Gouden Hart wordt veel samengewerkt. Rineke licht dit toe: “er vindt uitwisseling plaats tussen de teamleiders, wij hebben bijvoorbeeld samen de Böhm opleiding gevolgd.

Met de psychobiografische zorgmethodiek Böhm gaan we op zoek naar het verleden en het gevoelsleven van de bewoners, en vertalen die naar individueel passende activiteiten. Met die activiteiten stimuleren we de zelfredzaamheid en versterken we hun eigenwaarde. Het doel? Mensen weer doen opleven.”

Samen met de teamleider Ti-Leung Tang van Den Haag zorgt Rineke ook voor de begeleiding van onze teamleden die de EVV-opleiding volgen (eerst verantwoordelijk verpleegkundige).

Ik hou van de verhalen en het contact

Marieke Buijs werkt inmiddels 3,5 jaar als gastvrouw in Leiden. Zij is er eigenlijk toevallig ingerold. Privé had ze al de nodige ervaring omdat ze mantelzorger is geweest voor haar ouders. Haar vader is overleden, en ze zorgt nog steeds voor haar moeder.

Marieke vertelt: “Dit werk vind ik heel leuk. Iedereen heeft een verhaal, er is veel interactie en zo leer ik de bewoners steeds beter kennen. Ik hou dan ook van deze verhalen, ze vertellen veel over de mens. Het hebben van geduld is voor de bewoners heel belangrijk. En ik probeer ze zoveel mogelijk aandacht te geven. Daarom is het nodig om elke dag opgewekt aan mijn werk te beginnen want de contactmomenten zijn belangrijk voor bewoners.”

Marieke Buijs

“Elke vrijdagmiddag organiseren wij hier een borrel. Er is een hapje en een drankje en vaak is er ook live muziek op de piano. Een mooi moment om elkaar te ontmoeten. Ook tijdens het ontbijt, de lunch en het diner ontmoeten wij elkaar in het restaurant en wordt er veel gepraat. De sfeer is gemoedelijk, je wordt gewaardeerd om wie je bent.” aldus Marieke met een dikke glimlach.

Marieke vult aan: “Als mensen net uit hun vertrouwde omgeving zijn verhuisd waar ze vaak lange tijd gewoond hebben, dan is het uiteraard wel even wennen hier. Ik stel ze graag op hun gemak en ik probeer altijd mensen aan elkaar te linken waar van ik weet dat ze dezelfde achtergrond en gemeenschappelijke interesses hebben.”

Korian Nederland

Het Gouden Hart is met trots onderdeel van Korian Nederland. De Korian Groep is één van de grootste en meest vooruitstrevende organisaties voor welzijn, zorg en ondersteuning van ouderen in Europa. Vanuit de basiswaarden initiatief, vertrouwen en verantwoordelijkheid, bieden wij positieve zorg op maat, met een sterk kleinschalig en lokaal karakter. Hierbij gaan we verder dan de dagelijkse medische zorg. Met onze persoonlijke en positieve aanpak staat de kwaliteit van leven van onze bewoners altijd centraal.

Met Het Gouden Hart, Stepping StonesDores HerstelzorgRosorum en Hestia Zorg bieden wij een breed aanbod van kleinschalige zorgconcepten in Nederland.

Wil jij ook het verschil maken in je werk en heb je affiniteit met de ouderenzorg?

Dan maken wij graag kennis met jou. Er zijn interessante vacatures bij de verschillende locaties van Korian in Nederland. Klik hier voor overzicht.