Wij wonen hier niet, wij resideren

28 maart 2023


Het Gouden Hart Residentie Mariëndaal telt 30 ruime appartementen. Dit voormalige klooster biedt ouderen comfortabel wonen met alle benodigde zorg en service. 24-uurs zorg, afgestemd op de wensen en behoeftes van de bewoners. Ouderen met of zonder zorgindicatie zijn welkom, net als echtparen.

Het leven verandert

Op deze zonnige winterse middag spreken we met bewoners meneer van Ham (90 jaar), meneer Bollen (91 jaar) en meneer Joos-en (88 jaar). De heer van Ham zit al aan tafel. Ook meneer Bollen loopt net binnen: “Even mijn Mercedes parkeren hoor,” grapt hij als hij zijn rollator wegzet. Als laatste schuift ook meneer Joosen aan, samen met Judith. Judith is werkzaam als activiteitenbegeleider in Residentie Mariëndaal.


De drie heren wonen met veel plezier in deze woonzorglocatie. Maar waarom? Meneer van Ham: “Ik ben heel blij dat ik deze locatie heb gevonden. De appartementen zijn lekker ruim, en ik voel me zó thuis dat ik nergens anders meer heen wil. Verpleeg-kundigen houden je ook goed in de gaten en zorgen iedere dag van A tot Z voor je. Je hoeft er zelf niet meer over na te denken: wat wil je nog meer?” Meneer Bollen: “Je kunt je appartement inrichten met eigen spullen, ook heel belangrijk. Een jaar geleden woonde ik nog zelfstandig, totdat er iets gebeurd. Tja, Je moet de knop omzetten, het leven verandert op een gegeven moment. Waarom hier? Er hangt een fijne sfeer. Niets is hier te veel: of je nu een dubbel gebakken eitje wilt hebben of niet.”

Mooie vriendschappen

De heer Joosen en van Ham hebben sinds hun verhuizing, beide ongeveer een jaar geleden, een mooie vriendschap op- gebouwd. “Iedere dag gaan we samen wandelen. Wij voelen elkaar ontzettend goed aan. Alle onderwerpen komen aan de orde, ja wij lossen alle problemen hier op”, grapt meneer Joosen. “Ik doe altijd mee met de activiteiten; er is echt van alles en nog wat te doen. Daar moet je van profiteren. Het maakt niet uit wat je doet, als je er maar plezier in hebt.” Judith: “Er worden veel verschillende activiteiten georganiseerd. Van optredens tot creatieve activiteiten en kleine uitstapjes. Onlangs hebben we een carnavalsmasker gemaakt. Daarnaast hebben we een 11-tal vrijwilligers waar we heel blij mee zijn. Ja, die zijn echt goud waard”!