Zoek de samenwerking op in de wijk

25 mei 2023

Sociale contacten en zinvolle activiteiten zijn van groot belang voor een gevoel van zingeving voor ouderen. Toen enkele jaren geleden de laatste bewoners uit ‘de Orangerie’ vertrokken waren, hielden veel Dukenburgers hun hart vast. Wat zou er met het pand gaan gebeuren? Na alweer ruim een jaar als Het Gouden Hart Nijmegen open te zijn een gesprek met locatiemanager Erika Hermans-Lagendijk over samenwerking met de wijk.

Bewoner geeft Nederlandse les

Het zorgcentrum is omgebouwd tot 64 appartementen voor zelfstandig wonende ouderen, alleenstaanden en echtparen. Zo nodig staat 24 uur per dag zorg klaar. Erika: “We zoeken veel samenwerkingen op in de wijk; onder andere met Stichting STEP. Personen met een migratieachtergrond doen vrijwilligerswerk bij ons. Win-win, want zij leren hierdoor beter de taal en ons levert het prachtige activiteiten op. Bijvoorbeeld yoga. Enorm populair hier! Je ziet ook mooie uitwisselingen tussen bewoners en vrijwilligers. Een bewoner die zelf vroeger in het onderwijs heeft gezeten geeft Nederlandse les aan één van onze vrijwilligers. Zij voelt en is daardoor super waardevol.”

VVE’s komen vergaderen

“Ook stellen we onze locatie open voor gezelschappen. Onder andere voor een muziekgezelschap, zij oefenen iedere maandag in onze kelder. Gekscherend noemen wij ze onze huisband, zij zijn zo betrokken dat ze zelfs vrij nemen om bij ons op te treden. Een aantal VVE’s van appartementencomplexen in de buurt komen jaarlijks bij ons vergaderen. Verder zoeken we de samenwerking op met het wijkcentrum en andere zorginstellingen in de buurt. Lekker samen eten, wandelen of een concert bijwonen in het wijkcentrum”, aldus Erika.