Van kruiswoordpuzzels en padvinders

17 augustus 2020

Sinds een paar weken ben ik, Laura (de vrijwilligster op vrijdag) weer welkom in de Koningskamer. Naast mijn baan, kom ik sinds een jaar of twee graag op vrijdagochtend een paar uurtjes in de Koningskamer. Wat is het fijn om na zo’n tijd van afwezigheid weer in de Het Gouden Hart Den Haag te zijn! Anders dan de andere vrijwilligsters, ben ik niet zo creatief aangelegd. Op vrijdag doen we daarom voornamelijk een spelletje, nemen we samen tijdschriften en kranten door en lossen we Kruiswoordraadsels op.

Kampioenen in de Koningskamer
Ik zeg ‘we’ maar dat doen toch vooral de dames. De bewering: “Mijn geheugen is niks meer” klopt natuurlijk helemaal niet. Het korte termijn geheugen misschien maar voor het oplossen van kruiswoordraadsels zijn er vooral kampioenen in de Koningskamer. “Een ander woord voor slang?” “Serpent!!!” Het was niet het eerste woord dat bij mij opkwam maar het past precies. Op de  vraag hoe een welpenleidster genoemd wordt, komt mevrouw de Graaf met :”Akela!” en een mooi verhaal over de Scouting. “Een nachtvlinder”? “Een mot!” “Een mot? Hoe ziet dat eruit?” Ik gebruik mijn iPhone om wat afbeeldingen op te zoeken en we bekijken ze samen. Ik weet nu dat motten werden bestreden met papier met een bepaalde geur, dat motteballen stinken én dat winterjassen moet worden gestoomd. “Een militair verdedigingswerk?” “Vesting!” Op mijn vraag welke steden in Nederland een vestingstad waren, weten we eigenlijk geen van allen meer te noemen dan Naarden…… En misschien Leiden? Opnieuw de iPhone in stelling gebracht: er blijkt een hele lijst te zijn en inderdaad: Naarden en Leiden komen erop voor. Zo aan de hand van een kruiswoord, komen er leuke gezellige gesprekjes op gang! Leerzaam voor mij ook 😉